400 persones han participat a la XXXI Jornada Pedagògica a Calella

L’Escola Pia de Calella ha acollit la Jornada dedicada a l’Aprenentatge Servei, un dels eixos clau del SUMMEM (25 de maig). Maria Nieves Tapia, referent mundial d’aquest àmbit, ha instat a la comunitat educativa a sortir de la seva zona de confort i a ser més permeables al seu entorn. Durant l’acte també s’han lliurat els premis Sant Josep de Calassanç a tres professionals de la Institució: Montserrat Pueyo, administradora de Terrassa; José Luis Rodríguez, cuiner de Balmes i Carme Baqué, orientadora de l’Escola Pia Sant Antoni.

Maria Nieves Tapia, Coordinadora del Programa Nacional d’Educació Solidària del Ministerio de Educación, Ciencia y Tecnología de la República Argentina, ha compartit amb els assistents la importància de l’Aprenentatge Servei, com “el treball per projectes que aborda problemes reals per aportar solucions concretes”. Tapia ha explicat que “l’Aprenentatge Servei ha de ser solidari, comptar amb el protagonisme actiu dels alumnes i que els continguts d’aprenentatge estiguin articulats amb l’activitat solidària”.

Tapia considera que la comunitat educativa ha de ser més permeable al seu entorn i a la societat i ha ressaltat l’Aprenentatge Servei com una pedagogia molt adequada al segle XXI, ja que permet resoldre problemes, treballar en equip, la comunicació, la creativitat, l’empreneduria i contribueix al desenvolupament local sostenible, la competència per a la participació ciutadana i enfortiment de l’autoestima, entre d’altres valors. La ponent també ha demanat als docents més reflexió sobre les qüestions socials, ambientals i polítiques i el vincle que té amb la comunitat.

A l’inici de la Jornada, la directora de l’Escola Pia de Calella, Marisa Romero, ha destacat que “aprendre és important, però encara ho és més que els nostres alumnes transformin el seu entorn immediat”. La regidora d’Educació de l’Ajuntament de Calella, Núria Parella, en el seu darrer acte oficial en el càrrec, ha agraït a l’Escola Pia de Calella “el seu esperit col·laborador i la bona feina feta”, ara que l’escola celebra els seus 200 anys a la ciutat. Antoni Burgaya, secretari de les Institucions Educatives de l’Escola Pia, ha agraït als mestres la feina feta i els ha animat a seguir educant els nens i nenes, especialment els que tenen més dificultats.