L’escola concertada alerta que la crisi del coronavirus pot abocar a tancaments

Les famílies afectades per l’impacte de la crisi han començat a sol·licitar la baixa de les quotes

La patronals i associacions de famílies de les escoles concertades sol·liciten ajudes a l’administració per a evitar el tancament de centres a causa del possible impagament de quotes de les famílies. Els centres ja estan rebent consultes i peticions concretes per part de pares i mares que s’han vist afectats econòmicament per la crisi del coronavirus com a autònoms i treballadors sotmesos a expedients de regulació temporal d’ocupació.

“Hi ha famílies que de la nit al dia s’han quedat sense ingressos, estem fent números per a rebaixar-los les quotes però fins quan podran sostenir-se els centres amb el nivell d’infrafinançament que tenen les escoles concertades, un, dos, tres mesos?”, es pregunta Miquel Mateo, secretari general de la Federació de l’Escola Cristiana de Catalunya (FECC).

El sector concertat demana que s’abonin de manera immediata els endarreriments acumulats de l’administració

El ministre de Consum, Alberto Garzón, va aclarir els dubtes sobre si les quotes de l’escola concertada entraven en el reial decret aprovat pel Govern per a pal·liar les conseqüències de la pandèmia del coronavirus en consumidors i usuaris. “Encara que no s’assisteixi a les classes, l’activitat lectiva continua produint-se online”, va afirmar Garzón. I va especificar que les escoles concertades no hauran de retornar les quotes mensuals ni oferir els seus serveis quan finalitzi l’estat d’alarma com sí que hauran de fer, per exemple les acadèmies d’idiomes o les escoles infantils.

El ministre de Consum ha descartat que els centres educatius hagin de retornar les quotes que paguen els pares

Les aportacions dels pares tenen caràcter voluntari però per als centres escolars es tracta d’un ingrés necessari per a continuar oberts, segons han denunciat repetidament el sector i ha estat confirmat pel Síndic de Greuges.

La patronal i famílies han trobat una forma ràpida de finançament. En concret, sol·liciten al Departament d’Educació que se’ls abonin els retards acumulats corresponents al mòdul de despesa de funcionament i es dobli el pagament dels mateixos mentre duri el confinament dels alumnes. Això suposa abonar febrer i març, i dobli ja els 15 dies de març i el mes d’abril. “Amb això donaríem un respir fins a l’obertura dels col·legis esperem que a l’abril o maig”, va indicar Mateo. Al seu judici, la conselleria ha d’adonar-se que si no injecta aportacions extraordinàries s’arrisca a una “fallida greu” de l’escola concertada en un
parell de mesos, “la qual cosa seria inassumible per al sistema educatiu”, va apuntar el secretari de la federació de les escoles cristianes. L’escola concertada representa el 40% de l’educació a Catalunya.

Fins al moment, l’administració catalana s’ha compromès a mantenir el pagament delegat dels professors (un ingrés que representa un 60% del personal) i l’esmentat mòdul de despesa per funcionament de l’escola.

El parvulari, batxillerat i FP no estan concertats

Però aquestes aportació pública no cobreix les etapes que no tenen concert (de 0-3 anys i postobligatoris, batxillerat i FP) i tampoc el manteniment ordinari d’una escola, que inclou el lloguer de l’edifici i les despeses corrents.

“Vam registrar ahir en el Departament d’Educació una petició de liquiditat immediata que consisteix en el fet que ens abonin els retards de febrer i març del mòdul de funcionament i que doblin la quantia de la transferència en els mesos que duri la crisi”, va indicar Mateo que recorda que les escoles no poden supeditar-se a cap ERTO perquè l’activitat docent continua a distància.

Així mateix, sol·liciten que s’estengui el tracte que tenen les escoles públiques que continuen pagant els contractes de tutoria de menjador, neteja i transport. Així es va determinar en un decret llei el 19 de març. Aquest dia es va registrar la petició de la federació de la concertada, que ha quedat exclosa d’aquest. I, de moment, Educació no ha donat resposta.

Les AFAs recorden que el pagament serveix per a finançar a l’escola i recomanen negociar amb la direcció

La Confederació Cristiana d’Associacions de Pares i Mares d’Alumnes de Catalunya (CCAPAC) i la Federació d’Associacions de Pares i Mares d’Escoles Lliures de Catalunya (Fapel) han enviat una carta al president de la Generalitat, Quim Torra, perquè prengui les iniciatives necessàries perquè el sector i les famílies “tan castigades per l’infrafinançament no sofreixin més encara les conseqüències dramàtiques d’aquest moment”. La Fapel recomana als seus associats que parlin amb l’escola per a trobar alguna solució conjunta. “Ningú ha d’estar sol i entre tots hem de cuidar-nos”, assenyala el comunicat.

No obstant això, recorden que “deixar de tenir ingressos per a moltes escoles pot significar el tancament i “això ningú ho vol”.

La crisi del coronavirus es produeix abans que s’iniciï el període de preinscripció escolar

Avui es reuneix el Consell Escolar de Catalunya per a abordar la situació excepcional de l’educació i s’espera trobar alguna solució. Estarà presidit pel president Torra.

La crisi del coronavirus es produeix, a més, abans que s’iniciï el període de preinscripció escolar. A hores d’ara del curs, les escoles, concertades i públiques, desconeixen la demanda de places per al pròxim curs escolar que comença al setembre. La preinscripció aquest curs es retardarà a causa de la impossibilitat que sigui presencial el que planteja qüestions jurídiques i de justícia social.

D’una banda, la llei de procediments administratius impedeix la comunicació telemàtica. Per una altra, la impossibilitat de garantir que tots els pares disposin de dispositiu o connectivitat minva la igualtat d’oportunitats per a totes les famílies.

Existeixen dificultats jurídiques i d’equitat per a realitzar una preinscripció telemàtica

L’ajornament de la preinscripció podria coincidir amb l’agreujament de la crisi econòmica en les famílies si el període de confinament s’allarga.

La crisi del coronavirus també afecta a les escoles públiques catalanes. Els equips directius, que han de descomptar el material no usat a les famílies, també es queixen que han de negociar amb els proveïdors (extraescolars, colònies, viatges) la suspensió dels seus serveis i el retorn dels pagaments avançats per a retornar-los als pares.

Font: https://www.lavanguardia.com/vida/20200402/48262433928/escola-concertada-concertada-coronavirus-cuotas.html