TESTIMONIS D’ERASMUS +

CLAUDIA FERREIRO

CFGM Gestió Administrativa – Vasto (Itàlia)

L’Erasmus per mi va ser una de les millors experiències en tota la meva vida, ja no només el fet d’estar a un altre país, sinó que vam aprendre moltes coses. En anar amb gent pots aprendre més, ja que el que tu no saps fer el teu company t’ho pot ensenyar, vaig tenir molta sort amb el lloc de treball, tenien molta paciència i ganes d’ensenyar.

Vaig aprendre bastant d’Itàlia, vam aprendre a viure sense els pares, que realment no és fàcil. Aquesta experiència et fa madurar, vulguis o no. Has de viure sol, o amb amics, fer-ho absolutament tot tu sol, i la veritat és que no va ser fàcil, però entre tots vam aconseguir-ho.

Erasmus i l’escola ens van ajudar molt, sempre estaven pendents que estiguéssim tots bé, i si necessitàvem alguna cosa podíem contactar amb ells.
Repetiria mil cops aquesta experiència, estic molt agraïda de l’oportunitat que em van donar.

POL SOLÀ

CFGM Sistemes Microinformàtics i Xarxes – Florència (Itàlia)

Participar en el programa Erasmus m’ha donat l’oportunitat de conèixer com treballa la gent en el sector informàtic a Itàlia i ampliar horitzons. A més l’Erasmus t’ajuda a desenvolupar el CV, descobrir-te a tu mateix i aprendre una nova cultura. És una manera de conèixer noves perspectives, de relacionar-se amb gent de tot el món i de reflexionar sobre els mateixos costums o tradicions.

Personalment, puc dir que vaig fer llaços amb els quals mantindré durant molt de temps el contacte. A més d’amb ells visitar altres destins d’Itàlia, conèixer la ciutat… I en l’àmbit professional ha estat increïble l’experiència amb l’empresa, un tracte molt bo i he pogut aprendre moltes coses noves i millorar aspectes que havia après. Pel que per a mi l’experiència ha superat en tots els aspectes les meves expectatives i ha estat una part de la meva vida que recordaré sempre.

XÈNIA ARAGÓN

CFGS Màrqueting i Publicitat – Atenes (Grècia)

La meva aventura amb el programa Erasmus a Atenes va ser una gran experiència. Durant dos mesos, vaig viure moments que em va canviar per complet, obrint-me els ulls a una cultura diferents i a una nova manera de viure.Des del moment en què vaig aterrar en l’Aeroport d’Atenes, l’emoció i la curiositat es van apoderar de mi. Atenes em va rebre amb els braços oberts, i el seu càlid clima mediterrani ho va fer tot més amè. Des del primer dia, vaig saber que estava a punt d’embarcar-me en una experiència inoblidable. La meva experiència laboral en l’empresa “Social Experience Forum” va ser molt enriquidora. Vaig conèixer a treballadors de diverses parts del món i vam compartir les nostres cultures i tradicions.

Les hores de treball eren dinàmiques i desafiants, però també van brindar-me l’oportunitat d’aprendre dels millors.Però Erasmus no es tractava només de treballar i admirar monuments. La vida social va ser una part integral de la meva experiència. Vaig conèixer juntament amb les meves companyes de pis, a persones de diferents països, i vam crear records inoblidables. Les nits en les tavernes gregues es van omplir de riures, balls i companyonia. Era com si cada racó d’Atenes estigués destinat a albergar moments especials. A més d’explorar la ciutat, vam aprofitar alguns caps de setmana per a fer excursions a les illes pròximes, Santorini i Mykonos exactament.

Les platges d’aigües turqueses i les vistes panoràmiques van deixar una sensació de serenitat que necessitava per a desconnectar de l’enrenou de la vida diària.La gastronomia grega va ser un festival per als meus sentits. Les aromes de l’oli d’oliva, les herbes fresques i les espècies omplien l’aire en cada cantonada. Vaig provar plats tradicionals com el gyros i el souvlaki, i cada mos em portava més prop de l’essència de la cultura d’allà. Al final dels dos mesos, em vaig trobar amb una barreja de sentiments. D’una banda, estava emocionada per tornar a casa i reunir-me amb la meva família i amics, però per un altre, sabia que deixar Atenes significava acomiadar-me d’una ciutat que s’havia convertit en la meva llar temporal.

L’Erasmus a Atenes em va ensenyar que la vida és un viatge de descobriment i aprenentatge constant. L’experiència em va permetre créixer com a persona, desenvolupar habilitats interculturals i apreciar la bellesa de la diversitat. Atenes sempre tindrà un lloc especial en el meu cor, i sé que algun dia tornaré per a reviure aquests moments màgics que em va regalar aquesta increïble ciutat.

CARLES BONET

Docent de CFGS Desenvolupament d’aplicacions multiplataforma i CFGS Desenvolupament d’aplicacions web – Atenes (Grècia)

El passat juliol, vaig tenir l’oportunitat de viatjar a Atenes per gaudir d’unes sessions de treball corresponents a un Job Shadowing ofert per l’escola DIEK Aigaleo de la citada ciutat.Un Job Shadowing consisteix en una estada formativa en un centre educatiu de l’estranger amb l’objectiu de formar-se en alguna disciplina, conèixer companys de professió d’arreu i, sobretot, conèixer la realitat i el funcionament d’una altra sistema educatiu afí al nostre.

L’institut DIEK Aigaleo és una escola de Vocational Training (nosaltres en diem Formació professional) que, entre d’altres, ofereix estudis tècnics reglats de desenvolupament de SW, manteniment de HW i d’impressió i disseny 3D. El Job Shadowing va consistir en tres jornades formatives de matí i tarda en les que ens van ensenyar els conceptes bàsics de la realitat augmentada i de disseny-impressió 3D.

També ens van fer una pinzellada de com funciona el seu sistema educatiu de Formació Professional i ens van fer palesa de les dificultats que tenen per retenir talent i consolidar seus d’empreses al país per la crisi que arrosseguen des de fa uns anys. Les jornades tècniques també es van combinar amb visites culturals i lúdiques per mostrar-nos la gran riquesa cultural de la ciutat de la qual se senten molt orgullosos.En definitiva, una experiència molt gratificant que convido que tothom que tingui ocasió la visqui. Jo ja estic esperant amb ganes la següent!

EULÀLIA GUANYABENS I ANNA PONS

Docent de CFGS Educació Infantil – Reggio Emilia (Itàlia)

La il·lusió, l’aprenentatge constant i l’admiració com a desig de coneixement ens va fer viure l’experiència d’erasmus a Reggio Emilia aquest setembre passat.

Per nosaltres dues, mestres d’Educació Infantil i de GSEI, poder anar al bressol de la pedagogia de l’etapa infantil i conèixer aquest indret d’Europa ha estat una experiència molt emocionant i enriquidora.

Tres dies intensos de formació basats en la pedagogia reggiana i en els seus principis, recursos i possibilitats ens han ajudat a apropar allò que fa anys havíem estudiat amb admiració. Hem tingut una visió àmplia de la pedagogia, fet que ens ha permès reflexionar partint de la nostra realitat i pràctica diària.

Com a mestres totes sabem que la formació permanent és clau per la nostra feina però conèixer altres realitats proporciona una mirada educativa molt àmplia, enriquidora i reflexiva. Sentir-te rodejat de pedagogia és un plaer que caldria fer-ho extens a totes les companyes.

Vam visitar l’escola reggiana ( basada en la pedagogia de la Maria Montessori i Loris Malaguzzi) i també l’escola Waldorf (basat en la filosofia de R. Steiner).

L’escola reggiana parteix de l’infant com a protagonista, ple de potencialitats i capaç de crear i construir l’aprenentatge.  El docent és el guia que acompanya aquest procés, proporciona materials, espais i instal·lacions que afavoreixin aquest aprenentatge.

I potencia la llibertat d’acció, el contacte amb la natura, el treball dels sentits, els materials …

Com deia M. Montessori “ El nen és una entitat humana que té importància per ser, no una mera transició cap a l’edat adulta. No podem veure el nen i l’adult com a fases successives en la vida de la persona. Hem de veure’ls com dues formes diferents de vida humana, succeint a la vegada i exercint una influència recíproca l’una en l’altra.” (1965)

Vam visitar la Fundació Loris Malaguzzi i sobretot vam conèixer la importància de l’atelier, figura imprescindible en la pedagogia reggiana. Persona formada en Belles Arts que proporciona eines i recursos per tal de que els infants s’expressin i explorin mitjançant el joc i l’experimentació per tal de construir el seu propi aprenentatge. 

                                 “Fer amb el cap i pensar amb les mans”.

L’escola Waldorf ens va sorprendre força. Marcada amb una pedagogia més espiritual i per la imatge de les aules com una llar amb eines i joguines senzilles fabricades amb materials naturals que propicien el joc imaginatiu. L’aprenentatge sorgeix per la imitació de les activitats pràctiques prioritzant el joc lliure, el treball artístic, l’experimentació, la jardineria i la cuina entre altres. Pares, mestres i alumnes formen una comunitat educativa de manera intensa ja que fins i tot els pares fabriquen materials per l’escola i netegen l’escola dels seus fills. Molt interessant va ser la visita al centre de reciclatge REMIDA  que proporciona tot tipus de material a les escoles de Reggio Emilia que ho desitgin.

El Museu de Reggio també ens va obrir les portes amb un taller dedicat als contes infantils i les seves possibilitats. L’últim dia va ser una jornada pràctica sobre materials i tècniques artístiques. Fet que ens va permetre reflexionar sobre noves possibilitats a la nostra etapa. Realment va ser una experiència recomanable per mantenir la nostra feina activa i volem agrair a l’escola haver fet realitat aquesta il·lusió de qualsevol mestra d’infantil.

“Educar en l’admiració no és sobreprotegir el nen, podant-lo com si fos un bonsai per evitar-ne el creixement…, sinó deixar-lo créixer al seu ritme, donant-li el que necessita i protegint-lo de les coses que no li convenen”.

                                                         Catherine L’Ecuyer “ Educar en l’admiració”